7 عامل اصلی افزایش بـــهای جـــهانی مــــواد غـــذایی
منبع: صندوق بین المللی پول (IMF) تهیه شده در: معاونت بررسی های اقتصادی اتاق بازرگانی تهران- 1400 خلاصه شده توسط: مهران مهدی زاده- مدرس دانشگاه و تحلی...
7 عامل اصلی افزایش بـــهای جـــهانی مــــواد غـــذایی
منبع: صندوق بین المللی پول (IMF) تهیه شده در: معاونت بررسی های اقتصادی اتاق بازرگانی تهران- 1400 خلاصه شده توسط: مهران مهدی زاده- مدرس دانشگاه و تحلیلگر امور بازرگانی
1- آغاز افزایش تورم مواد غذایی قبل از بروز همه گیری کرونا؛ در تابستان 2018 چین از شیوع تب خوکی افریقایی ضربه خورد و این اتفاق موجب تلف شدن بیش از 50 درصد از گله های خوک جهان که در این کشور بودند شد و باعث گردید تا قیمت گوشت خوک در چین تا اواسط سال 2019 به بالاترین حد خود برسد و تأثیر موجی بر قیمت گوشت خوک و سایر اقلام گوشیت در بسیاری از مناطق جهان ایجاد کرد. وضع تعرفه بر واردات گوشت خوک و دانه سویا امریکا به علت تنش های تجاری فی مابین، هم بر شدت تأثیر مزبور افزود.
2- اعمال قرنطینه و اختلالات در زنجیره های تأمین (نوسان قیمت های مصرف کننده و تولیدکننده مواد غذایی)؛ در آغاز همه گیری زنجیره های تأمین مواد غذایی مختل شدند. تغییر گرایش های مصرف کنندگان از خدمات غذایی (مانند صرف غذا در رستوران) به سمت خرید مواد غذایی از خرده فروشی و ذخیره سازی (همراه با افزایش شدید ارزش دلار آمریکا) باعث افزایش شاخص های قیمت مواد غذایی مصرف کننده در بسیاری از کشورها شد که اوج آن در آوریل 2020 بود.
3- افزایش هزینه های حمل و نقل (پر هزینه بودن انتقال غذا از مزرعه به محل مصرف)؛ نرخ حمل و نقل دریایی که از طریق شاخص بالتیک (معیاری از هزینه¬های کشتیرانی) اندازه گیری می شود طی دوازد ماه گذشته تقریباً 2 تا 3 برابر شد و افزایش قیمت سوخت و کمبود راننده کامیون در برخی از مناطق باعث افزایش هزینه خدمات حمل و نقل جاده ای نیز شده است. پیامد افزایش هزینه های حمل و نقل در نهایت در افزایش تورم مواد غذایی ظاهر گردید. 4- افزایش قیمت های تولیدکننده مواد غذایی در سطح جهان به بالاترین سطح خود؛ از آوریل 2020 شاخص بین المللی بهای تولیدکننده مواد غذایی به میزان 47/2 درصد افزایش یافت و در ماه مه 2021 به بالاترین سطح خود در مقایسه با سال 2014 رسید و در بازه زمانی ماه مه 2020 و مه 2021 بهای محصولات کشاورزی سویا و ذرت به ترتیب بیش از 86 و 111 درصد افزایش یافت.
5- تقاضای جهانی برای مواد غذایی هم برای مصرف انسانی و هم حیوانی؛ به ویژه در کشور چین، همچنان بالاست که ناشی از نگرانی ها برای تأمین امنیت غذایی است.
6- بروز پدیده Niña La (گرم شدن آب و هوای جهان)؛ گرم شدن آب و هوای جهان که هرچند سال یکبار اتفاق می افتد موجب بروز خشکسالی در کشورهای اصلی صادرکننده محصولات اساسی کشاورزی از جمله آرژانتین، برزیل، روسیه، اوکراین و آمریکا شده است. بروز این اتفاق باعث شده تا میزان برداشت محصولات و چشم انداز آن کمتر از سطح مورد انتظار باشد. با پیشی گرفتن تقاضا از عرضه، نسبت موجودی به مصرف در آمریکا و جهان (معیاری از تنگنای بازار) برای برخی از محصولات اصلی به کمترین سطح خود طی سال های اخیر رسید.
7- افزایش تقاضا برای بیوسوخت ها از سوی واسطه گران غیرتجاری به همراه محدودیت های صادرات
منبع: صندوق بین المللی پول (IMF)
تهیه شده در: معاونت بررسی های اقتصادی اتاق بازرگانی تهران- 1400
خلاصه شده توسط: مهران مهدی زاده- مدرس دانشگاه و تحلی...